Kompetensdag i Örebro över gränserna
Att komma så långt så att man är stolt i sitt yrke i arbetslivet, det var ett av alla ämnen som togs upp när det 31 oktober var en dag för många av Kommunals medlemmar. Årets Hälso- och sjukvårdsdag i Örebro på Conventum kongress hade ett brett utbud som både gav en tår och skratt.
– Vi måste förstå och vara medvetna om vilken kompetens vi har, säger Sara Tysk, som var en av föredragshållarna.
Det var en dag för att träffas över gränserna för olika vårdgivare såsom barnskötare, skötare och Sveriges vanligaste titel; undersköterska.
Med egentligen samma uppdrag fast i två olika regioner, fick de två yrkesstolta undersköterskorna Petra Johansson och Sara Tysk ta hand om dagens sista punkt som gick under rubriken: ”Yrkesstolthet - kunskap och en vilja att göra sitt bästa”.
Den 31 oktober ägde den så rum, Hälso- och sjukvårdsdag för undersköterskor och skötare, den sjunde i ordningen. Det är Region Örebro län som arrangerar och projektledare denna gång var Petra Johansson, som också var föredragshållare. Den sista hållpunkten hade hon tillsammans med en vän och kollega, Sara Tysk, som verkar på Skaraborgs sjukhus. De arbetar nu till vardags båda i en utvecklingsenhet på varsitt sjukhus.
Engagerade undersköterskor men också anhöriga
De båda är undersköterskor med lång erfarenhet och även det gemensamt att de båda har hamnat i att vårda en närstående. De tar upp det faktum att man är både duktig och engagerad i sitt jobb som undersköterska men också är anhörig.
–Vi lägger våra anhörigas/närståendes liv i andras händer. Vi vet att det är dom som går till jobbet och bara gör sitt jobb. Och så finns det dom som ser hela människan och det runtomkring som hör till. Det kan komma in en patient som har ont. Men det kan lika väl också vara annat som skaver utöver skadan han kom in för. Patienten kan vara orolig om exempelvis sin dementa fru därhemma. Vem tar hand om henne? Det är då inte alla undersköterskor som ser och tar sig tid, säger Petra Johansson som har jobbat många år inom Region Örebro län.
–Vi har mycket liknande erfarenhet Sara och jag. Och vi frågade oss: vad är det som ger yrkesstolthet? Hur kommer man dit? Jag menar att vi har det ju alla inom oss. Vi kan vara nyfikna och ta till oss. Ibland kan det handla om att vi åker på kurs. Och använder vi då oss sen av det vi tar till oss? Vi tänkte att vi skulle få publiken att agera och berätta vad som de ser som yrkesstolthet, säger Petra Johansson.
Hur höjer man då yrkesstoltheten och hur höjer vi statusen för alla undersköterskor?
Med yrkesstolthet kommer att vi förstår att vi sitter på stor kunskap, berättar Sara Tysk och lägger till:
–För det är vi undersköterskor som ser, det är vi som är närmast patienten. Och vi måste själva förstå. Det är först då vi kan stärka våra roller.
–Vi som personal måste ha en förståelse att det vi gör har en betydelse och det är viktigt att vi ser hela patienten, säger Petra Johansson från scenen till en stor lyssnande skara.
Stort program
Dagen som arrangörerna kallar kompetensdag bjöd i övrigt på såväl föreläsare som en mässdel med en mängd montrar. Men också en chans att träffas från landets alla hörn då både Norrland, Dalarna och Småland (och allt däremellan) var representerade.
Bland de tidigare programpunkterna var den med Barbro Andersson, vice ordförande i Kommunal och Ann Georgsson, förbundsombudsman i Kommunal, som handlade om Kommunals internationella arbete. Vad Kommunal driver för frågor internationellt och i vilka sammanhang Kommunal representerar Sverige och våra yrken såsom undersköterska och skötare ute i Europa.
Bland de programpunkter som uppskattades mycket fanns också Malte Hallqvist. Han höll teaterövningar med publiken och berättade hur man kan skapa relationer över gränserna.
Hela programmet går att se på Hälso- och sjukvårdsdagens webbsida.