Höstrepskap i Grebbestad för avdelning Väst
Sista helgen i november möttes Västs repskapsledamöter för inspirerande dagar i TanumStrand. Under dagarna två bjöds det på allt ifrån upplyftande kulturinslag, till seminarium om stundande avtalsrörelse, och om mäns våld mot kvinnor, i enlighet med repskapets tema, som var Orange Day.
Orange tema för att uppmärksamma Orange Day
Höstens representantskap för avdelning Väst hölls i vackra TanumStrand, i Grebbestad. Då repskapet inleddes under Orange Day (25 november) var temat självskrivet. Allt ifrån utsmyckning, till inledningstal och seminarium hade fokus på kampen mot våld mot kvinnor. Alla över 200 deltagare (ledamöter, anställda, revisorer och ombudsmän) fick varsin orange bandana att bära på valfritt vis under dagarna. Avdelningsstyrelsen föregick med gott exempel och visade på många olika, kreativa sätt att bära den orange Kommunal-attiraljen på.
Om man hade fått dansa på borden...
Efter den orangefärgade inledningen var det dags för härligt kulturinslag med Andra Generationen, som bl.a. spelade sin hit Kebabpizza Slivovitza. Folk stod upp och dansade och stämningen var verkligen på topp! Det var långdans och ringdans på flera håll i lokalen och det var tydligt att representanter och anställda var glada över att mötas på det här viset igen.
Resten av första repskapsdagen fylldes av seminarier i fyra olika ämnen:
- Mångfald och ungdomsverksamhet
- Medlemsutbildningar
- Avtal och organisering
- Mäns våld mot kvinnor
Alla seminarier (förutom det tematiska kring mäns våld mot kvinnor) berörde punkter som lyfts fram i föreslagen verksamhetsplan inför 2023.
God stämning och massvis av glädje, styrka, gemenskap och stolthet!
Avdelningsgsordföranden Sladjana Gustafsson, om atmosfären under mötesdagarna
En mötesdag i gemenskapens tecken
Avdelningsordförande Sladjana Gustafssons inledningsanförande under själva mötesdagen var även det färgat orange. Det handlade även om bedrifter vi åstadkommit tillsammans och om nya utmaningar som väntar oss under 2023. En avtalsrörelse mitt i en inflationskris blir en brandfackla att bära med omsorg och stort mod.
Men den bärande punkten i talet, och den som förmodligen lockade fram mest känslor hos åhörarna, var den om det våld som pågår runtom i världen, varje dag, varje timme ... även i Sverige.
Saxat ur inledningsanförandet
Kvinnor världen över möter hot, våld och trakasserier – för att de är kvinnor. Kvinnors mänskliga rättigheter hotas på allt fler platser i världen, inte minst där det pågår krig och konflikter. Många modiga kvinnor som höjer rösten och som kräver sina rättigheter förföljs och motarbetas. Vi ser det i totalitära länder som Iran, men vi ser det också här hemma i Sverige. Vi är långt ifrån skonade från dessa strukturer.
I Sverige dödas i genomsnitt en kvinna var tredje vecka, de absolut flesta av en man de hade eller hade haft en relation med. I Sverige anmäls mer än en våldtäkt mot kvinnor och tjejer varenda timme, dygnet runt, året om.
Så ser statistiken ut, i vårt jämställda Sverige. Men bakom varje siffra finns en kvinna och en människa i sin egen rätt. För så är det. Bakom varje siffra finns någons mamma. Någons dotter. Någons syster och någons kollega.
Vi i Kommunal måste göra vår del för att vara en del av lösningen. Vi ska ge stöd åt medlemmar och arbetskamrater som utsätts för våld och trakasserier, oavsett om det sker i hemmet eller på våra arbetsplatser. Vi ska prata om den här frågan och se till att den stannar på dagordningen. Vi ska inte tystna. Vi ska inte ge oss.
Kamrater: Inte. En. Kvinna. Till.
En ära att vara kongressombud
Till mötesordförande valdes Marie Energård, från avdelning Bergslagen. Ett uppdrag som hon genomförde med bravur.
Efter det pratade tre av Västs 17 kongressombud (Lena Dahlqvist, Måns Myrdal och Christina Blennerhed) om kongressen och det viktiga arbetet de fick äran att göra, i gott samarbete med, och med förtroende från både lokalkontorschef och avdelningsordförande.
Sladjana presenterade därefter förslaget på verksamhetsplan för 2023, innefattandes ett gäng utmanande utvecklingspunkter.
Huvudrubrikerna (och några tillhörande underrubriker) i verksamhetsplanen:
- En stark och attraktiv förening
Mer kunskap
Mångfald och fler unga
Fler arbetsplats- och skyddsombud - Ett hållbart och meningsfullt arbetsliv
Framgång i lönepolitiken
Hållbara arbetstider
Stärkta yrkestitlar
- En inkluderade och lösningsinriktad samhällsaktör
Ökat synlighetsgörande av medlemmarna
Rätt kunskaper i opinionsarbete och politiskt påverkansarbete
Lyckat och glädjespridande projekt
Resten av mötesdagen fylldes bland annat med en presentation av och beslut om 2023 års budget, en uppföljning av motionen "Var är stödet?" och en rapport från Lisebergsgruppen om familjedagen den 4 september. Gruppens projektledare, Petra Sundbladh, beskrev med värme hur mycket glädje avdelningen lyckats sprida med repskapets goda minne.
– Flera i personalen på Liseberg var märkbart rörda när vi stämde av efter dagens slut. De hade fått till sig att det var ganska många besökare som aldrig varit på Liseberg förut Då känner man verkligen att det var värt allt hårt arbete.
Nytt initiativ fick stående ovationer
En av de sista punkterna på agendan var ett föredrag av och med bussföraren Mona Burås Dieng, som presenterade sitt initiativ Kollektivt Trygg för repskapet. Monas engagemang och initiativets incitament fick rungande applåder av publiken. De applåderna gav en tydlig hint om att initiativet, som ännu bara ligger i startgroparna, förmodligen kommer att bli mycket lyckat. Håll utkik i våra kanaler för mer information om Kollektivt Trygg framöver.
Det handlar lika mycket om att avstyra hotfulla situationer som om att hjälpa de som är utåtagerande för att de har det svårt.
Mona Burås Dieng
Om Kollektivt Trygg
Kollektivt Trygg är ett samverkansinitiativ mellan flera olika samhällsaktörer – med Kommunal Väst i förarsätet – med incitament att förbättra arbetsmiljön för de som arbetar inom trafikbranschen, och att nå ut till, och skapa dialog med, ungdomar med olika typer av problematik. Det sägs att det krävs ett samhälle för att fostra ett barn. Genom Kollektivt Trygg tar Kommunal Väst sitt ansvar för att vara en aktiv del i den utmaningen.
Mona vann Kommunals demokrati- och solidaritetspris för initiativet 2022.
Inte en kvinna till
Representantskapet avrundades framåt lördagseftermiddagen med avtackning av två styrelsemedlemmar som avslutat sina uppdrag, och det kanske viktigaste av allt – ett beslut om ett gemensamt uttalande mot mäns våld mot kvinnor. På det viset knöt repskapet ihop säcken kring det orange temat. Och känslan av styrka och glöd i när över 200 personer unisont ropade "Inte en kvinna till!" var rentav mäktig.
Uttalande från Västs representantskap mot mäns våld mot kvinnor
Kommunal Västs representantskap har idag tagit stark ställning mot mäns våld mot kvinnor. Idag uppmärksammar vi den av FN instiftade internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Som en del av ett kvinnodominerat fackförbund klär vi oss idag i orange för att visa vårt stöd för alla de kvinnor som världen över utsätts för mäns våld och kränkningar i relationer och i arbetslivet. Vi klär oss i orange för att också visa vårt stöd för de organisationer och samhällskrafter som varje dag kämpar mot våldet.
Vårt ställningstagande handlar om våra mödrar, våra systrar och våra döttrar. Men det handlar också om våra egna arbetskamrater. Därför är det viktigt att vi i fackföreningsrörelsen gör vår del. Nu är det dags att ta kvinnors berättelser på allvar.
Vi ska visa att vi finns för våra medlemmar och att vi är en samhällsaktör som agerar.
Inte en kvinna till.