En mötesplats för dig under 30 i Kommunal Västra Svealand


Ett gyllene tillfälle för att få kunskap men också ett tillfälle att träffa andra unga som jobbar inom Kommunals yrken.

– Att träffas så här är jätteroligt! Det är ju ett ungmöte. Det blir en fin upplevelse, säger Lydia Bergström, en av deltagarna.

Emelie Aasen berättar om Kommunals organisation i Mötesplats för unga
Emelie Aasen visar Kommunals organisation på tavlan för Mötesplats för unga Västra Svealand. Ungkommitéens Emelie Aasen och Felicia Fredriksson (längst fram till höger) höll i den första dagen.
Foto: Kommunal

När Kommunal Västra Svealands Mötesplats för unga samlade ett gäng med kommunalare under 30 år för två dagars vistelse och konferens på ett hotell i Karlstad 19- 20 september handlade mycket om att bli inspirerad och lära sig vad som gäller. Vad har man som arbetstagare och fackansluten rätt till?

Temat för mötesplatsen är "Makten är vår" och fokuserar på hur vi tillsammans kan påverka framtiden för samhälle och arbete. 

Upplägget den första dagen var en del grupparbeten i smågrupper med efterföljande redovisning. I grupparbetena var ämnena bland annat kollektivavtal och arbetsmiljö – både den fysiska och psykiska. Vad kan vara diskriminering och vad menar vi när vi pratar om jämställdhet? 

Kommunals organisation – från kongress till arbetsplatsombud

Därtill pratades det om A-kassa samt om den Svenska modellen. Dagen gav deltagarna inblick i fackrörelsens historia i Sverige, fackets roll idag samt att deltagarna fick en genomgång om hur Kommunals organisation är uppbyggd, från förbundsstyrelse och kongress till den egna sektionen och arbetsplatsombud. Och allt däremellan. 

En av deltagarna som verkar nöjd med dagen, Mohammed som jobbar natt på vårdboende och i hemtjänsten, berättar: 

Det här är spännande! Man får lära känna varandra från olika arbetsplatser. Man kan få en bild av hur det kan vara på andra arbetsplatser, både negativa och positiva saker, säger han. 

Vad tar du med dig härifrån? 

Man kan berätta till andra som inte är medlemmar om fördelar. Man kan berätta att det är bra att vara medlem.

Dagen fortsatte sen med lite fritidsaktiviteter innan deltagarna på middagen på kvällen fick träffa avdelningsordförande Linda Bååth som kom förbi för att träffa deltagarna. 

Den första dagen hölls av Emelie Aasen och Felicia Fredriksson från ungkommittén. Dag två finns även Hanna Östeby i ungkommittén på plats samt lokalombudsman Henrik Axelsson. 

Efter de två dagarna får de med sig en hel del kunskap och många kan sen komma att engagera sig fackligt på sin egen arbetsplats eller i sin egen sektion – eller i avdelningens ungkommitté. 

En av deltagarna, Lydia som jobbar på ett demensboende till vardags, har nyligen blivit sektionens ungansvariga.

Vad är bra med att vara medlem i Kommunal? 

Man har ju alltid stöttning och backning om det händer något, exempelvis om man blir sjukskriven eller så får man stöd om man börjar studera. För studier kan det handla om att få hjälp när det gäller att ansöka om tjänstledighet, säger Lydia. 

Lydia var en av deltagarna.
Lydia var en av deltagarna när Kommunal Västra Svealand höll Mötesplats för unga 19-20 september. Man har ju alltid stöttning och backning som medlem i Kommunal, berättar Lydia.
Foto: Kommunal

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar