Delegationen som hanterar mer än 3 000 avtalsförslag


Mer än 3 000 avtalsförslag från fler än 20 000 medlemmar. Den gedigna mängden hade avtalsdelegationen för HÖK AB, Sveriges största kollektivavtal, i uppgift att prioritera under förra veckans sammankomst.

Bild på delar av avtalsdelegationen runt ett bord
Delar av delegationen diskuterar inkomna förslag
Foto: Kommunal

Den 31 mars 2024 löper kollektivavtalet mellan Kommunal och Sveriges kommuner och regioner och Sobona ut. Till dess ska det, givet att parterna kommer överens, finnas ett nytt avtal på plats och den processen är i full gång. Det här avtalet är Kommunals största, och här precis som på alla andra avtalsområden är det medlemmarna som skriver avtalsförslag. Alla avtalsförslag ska sedan gås igenom och prioriteras och det görs av en avtalsdelegation som består av medlemmar och förtroendevalda som har blivit nominerade till uppdraget av sin avdelning. De avtalsförslag som delegationen prioriterar fram lägger sedan grunden för ingångsyrkandena i förhandlingarna. 

Under förra veckan möttes delegationen under två heldagar i Stockholm. Delegationen består av 24 ledamöter och tre avtalsansvariga lokalombudsmän. Medlemmarna kommer från avdelningar från hela landet, och jobbar i olika yrken som ryms i avtalet: sjukvård, äldreomsorg, funktionshinderomsorg, barnomsorg och räddningstjänst. Många har varit med länge och bidrar med stor erfarenhet, men även några nykomlingar finns med i år. 

Under sin sammankomst gick delegationen igenom över 3 300 avtalsförslag som fler än 20 000 medlemmar står bakom. Förutom själva huvudavtalet, HÖK AB, som är en förkortning av "huvudöverenskommelse, allmänna bestämmelser" och löneavtalet, så ingår även ett antal specialbestämmelser (bilagor) och några ytterligare mindre avtal i dessa förhandlingar. 

Många av de avtalsförslag som har inkommit handlar inte helt oväntat om lön och arbetstider. Men med bland förslagen finns även mycket annat som rör till exempel jour, fackligt inflytande, pensioner och karens. 

Nu väntar fler träffar och fortsatt arbete för delegationen, och i mitten av december ska alla förbund som tecknar avtalet växla yrkanden med motparten, SKR och Sobona.  

Bild på delar av avtalsdelegationen lyssnar på talare
Delar av delegationen på SKR och Sobona
Foto: Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar