Camillas "poolotek" vinner Årets Arbetsplatsbibliotek
Camilla Johansson startade sitt arbetsplatsbibliotek i en rosa resväska. Den tog hon med sig när hon som undersköterska i en poolgrupp besökte poolens arbetsplatsträffar. Nu – två år senare – tilldelas hon ABFs pris Årets arbetsplatsbibliotek för sina insatser att främja läsandet bland sina arbetskamrater. "Jag är jättestolt och glad över det här", säger Camilla Johansson.
Intresset för böcker, att läsa och att inspirera andra att göra detsamma har följt med Camilla Johansson länge. 2019 tog hon det ett steg till och startade ett arbetsplatsbibliotek. Hon jobbar som undersköterska i pooltjänsten i Nässjö och som en del i sitt arbete besöker hon flera olika arbetsplatser varje vecka. En perfekt möjlighet för ett mobilt bibliotek.
- Jag tog en stor rosa resväska och fyllde den med böcker, och den tog jag med mig på varje arbetsplatsträff jag var på. Från början fick folk skriva upp vad de lånat men det slutade jag med. Nu finns det ingen lånetid, folk läser olika fort och man får ha boken tills man läst klart den, säger Camilla Johansson.
Trots att väskan fylldes med pocketböcker blev den snart för tung för att kunna släpas med och efter lite förhandlingar med arbetsgivaren fick Camilla öppna en fast yta för sitt bibliotek.
- Jag fick några kvadratmeter på boendet Åkersborg i Nässjö till mitt ”poolotek”. Det utökades sedan så att ytterligare tre avdelningar fick tillgång till böckerna, berättar hon.
Sedan dess har den rosa resväskan fått vila och istället har det blivit för ytterligare ett fast bibliotek. Denna gång i Hemtjänstens hus i Nässjö.
- Jag tyckte att ett bibliotek i Hemtjänstens hus skulle göra väldigt stor nytta, det är väldigt många som jobbar inom hemtjänsten som passerar där varje vecka. Det finns många personer som jobbar där som inte har svenska som modersmål och många unga. När man jobbar kvällar, helger och delade turer som oss så prioriterar man inte att gå till ett bibliotek på sin lediga tid så att det finns ett i anslutning till arbetsplatsen så här är jätteviktigt.
Böckerna kommer från lite varstans. Vissa har Camilla köpt in med hjälp av bidrag från kulturrådet men många kommer från arbetskamrater eller är köpta second hand.
- Det är ju som ett intresse det här, allt arbete med det här sker på ledig tid. Ibland får jag säga till mig själv ”Nej, den här lediga söndagen behöver jag inte åka in och byta böcker, det kan jag göra imorgon efter jobbet istället”.
Som en del av priset ingår pengar till att bjuda in en författare till ett författarsamtal. Vilken författare skulle du vilja bjuda in?
- Det enda jag vet är att jag ska bjuda in en kvinnlig författare för jag tycker inte kvinnliga författare får tillräckligt med utrymme. Det får ju gärna vara en författare med bredd, jag har ju personliga favoriter men det är ju viktigare att det är någon som intresserar många.
Tre snabba frågor om läsande till Camilla Johansson
Vilka är dina favoritförfattare?
- Katarina Wennstam, Mian Lodalen och Maria Sveland.
Vad läserdu just nu?
- Majgull Axelssons ”Långt borta från Nifelheim”.
Vilken bok skulle du ta med dig till en öde ö?
- Paulo Coelho ”Elva minuter” (- Den är lite kittlande, det kanske man behöver på en öde ö.)
Årets arbetsplatsbibliotek
Att läsa mer kan öka dina chanser att påverka på din arbetsplats. Vill du ha bra arbetskläder, bra arbetsmiljö och schyssta villkor på jobbet så måste du kunna argumentera. Med hjälp av läsandet får du språket, och genom språket får du verktyg för att kunna argumentera.
För att främja läsande har ABF tillsammans med LO-förbunden sedan 2014 utsett årets arbetsplatsbibliotek.
I år har priset gått till Camilla Johansson som arbetar som undersköterska inom pooltjänsten i Nässjö kommun. I motiveringen till priset strå det: Bokombudet Camilla Johansson och Pooloteket i Nässjö tilldelas priset Årets arbetsplatsbibliotek för att hon skapat ett modernt arbetsplatsbibliotek som skänker glädje till många inom äldreomsorgen. I Pooloteket möts och förenas människor från olika länder, kulturer och bakgrunder genom litteraturen.
Så här gör du för att starta ett arbetsplatsbibliotek
Om du vill starta ett arbetsplatsbibliotek ska du börja med att kontakta din arbetsgivare. Eventuellt finns en lämplig lokal på arbetsplatsen som arbetsgivaren kan upplåta som arbetsplatsbibliotek. Vissa arbetsgivare kan också bidra med pengar till bokinköp, inköp av boksnurror eller bokhyllor. Om inte arbetsgivaren kan bidra, så kan du ta kontakt med kulturansvarig/studieansvarig på ditt fackförbund där du också kan få fler tips om hur du ska gå tillväga. Du kan också söka bidrag från olika fonder och från Kulturrådet.
Vill du läsa mer om arbetsplatsbibliotek och läsning på arbetsplatsen kan du göra det här.