Årets arbetsplatsbibliotek 2024


Ewelina Krasinska och Fadhila Oudir vet hur mycket böcker kan betyda, förändra och förbättra. De är nämligen bokombuden bakom årets arbetsplatsbibliotek 2024.

Två kvinnor håller ett diplom sittandens framför en bokhylla med böcker
Från vänster: Fadhila Oudir och Ewelina Krasinska
Foto: Kommunal

Om priset

Priset är ett samarbete under "Boken på arbetsplatsen" och delas ut av Kommunal, Byggnads, Transport, ABF, Arbetarrörelsens kulturfond, Föreningen Arbetarskrivare och Runö Folkhögskola

Förutom äran, består priset även av ett diplom med en motivering, samt totalt 20 000 kronor; 10 000 för bokinköp och 10 000 till ett författarbesök.

Motivering

"Förskolan Byvädersgången 31 i södra Biskopsgården, Göteborg, får priset Årets Arbetsplatsbibliotek 2024 för sitt engagemang att föra ut kulturen och läsandet både till sina medlemmar i Kommunal samt till föräldrar och barn. Här ser de bokläsning som ett verktyg i arbetet med språket, men även som ett verktyg för personalen för att utveckla sin arbetsplats."

Två bokombud = prisat bibliotek

Det bästa arbetsplatsbiblioteket 2024 finns i Biskopsgården, på Hisingen i Göteborg. Närmare bestämt på förskolan Byvädersgången 31.

Ewelina Krasinska startade biblioteket under hösten 2022, efter att hon gått kursen Läsfrämjande på arbetsplatsen, som främst riktar sig till medlemmar utan andra fackliga uppdrag i Kommunal. Efter avslutad kurs kan man titulera sig bokombud. Ewelina berättar hur allting började för cirka två år sedan.

Jag fick en inbjudan till kursen och tyckte att det lät som att den passade vårt arbetssätt kring läsning och språk på förskolan. Vi har alltid arbetat läsfrämjande på vår förskola, och jobbar även med ett språksatsningsprojekt, som fokuserar mycket på personalen och hur vi använder språket i arbete med barnen. 
Genom kursen fick jag verktygen för att starta upp ett bibliotek, och jag blev mycket inspirerad av både Barbro Moberg och författaren Sara Beischer, som ledde kursen tillsammans. De sådde frön och jag tog på mig rollen att sprida kunskapen vidare. 
Som ett extra steg fick jag också chansen att medverka på kursen Boken på Arbetsplatsen, där man får inspiration till att utveckla och förbättra sitt arbetsplatsbibliotek. Och så får man lära sig mer om skrivande. På kursen träffar man både författare och folk från olika LO-förbund. Alla har olika bakgrund och erfarenheter med sig, vilket gör att man blir mer nyfiken på fackliga frågor.

Efter att även kollegan Fadhila Oudir gått utbildningen så krokade hon arm med Ewelina, och nu utvecklar de båda bokombuden biblioteket tillsammans. 

– Jag visste inte ens om att man kunde starta ett arbetsplatsbibliotek innan jag gick kursen, säger Fadhila. Jag är så glad att vi har ett bibliotek nu. Förut hade vi böcker lite överallt. Det är svårt att hinna njuta av läsningen på rasten, när man kanske mer behöver vila. Biblioteket skapar nyfikenhet och så kan du ta med dig böckerna hem i stället.

Tio tips för att få barn att läsa
Foto: Kommunal

Läsning viktigt för språkutveckling

Ewelina och Fadhila lyfter båda språkutvecklingen som en oerhört viktig del i att ha ett bibliotek på arbetsplatsen. På förskolan Byvädersgången 31 är nästan alla barn och deras föräldrar minst tvåspråkiga.

Biskopsgården är ett område som präglas av mångspråkighet, och det är vanligt att både personal och barn har en annan språklig och kulturell bakgrund än den svenska. För många av barnen är förskolan den enda platsen där de hör och pratar svenska. Och vi har bara två pedagoger med svenska som modersmål på den här förskolan, säger Ewelina. 
Innan jag började arbeta med det här, så förstod jag inte fullt ut hur viktigt det är att alla har tillgång till litteratur. Nu är det som att jag har en ständigt levande känsla i mig att hela tiden vilja förbättra biblioteket, så att folk ska komma tillbaka med färdiglästa böcker och vilja ha mer. för det blir lätt tillgänglig att låna en bra litteratur på sin arbetsplats. Jag har bestämt mig för att ta på mig rollen att göra folk medvetna om att böcker är vägen till språket och till kunskap.

Vi behöver sänka tröskeln så mycket som möjligt för att folk inte ska tappa viljan att läsa, och locka dem på enklast möjliga sätt.

Ewelina Krasinska, bokombud och barnskötare

Tillgänglighet och enkelhet

Fadhila ger sin syn på varför ett arbetsplatsbibliotek ofta trumfar det kommunala.

– Det är inte alla som har som rutin, eller ens i sin kultur, att låna böcker. Det blir lättare och mer tillgängligt. När vi läser något för barnen på förskolan så kan vi tipsa dem och föräldrarna att ta hem samma böcker och läsa dem hemma.

– Vi behöver sänka tröskeln så mycket som möjligt för att folk inte ska tappa viljan att läsa, och locka dem på enklast möjliga sätt, säger Ewelina. Jag tror inte att man prioriterar att gå till biblioteket och låna böcker, och särskilt inte att köpa böcker. För de kostar en hel del.

Engagerande och levande

I biblioteket finns en blandning av böcker för barn och vuxna. I nuläget finns det cirka 200 för vuxna. Men alla står inte framme hela tiden. Böckerna byts ut efterhand. Allt för att hålla biblioteket så inbjudande och så intressant som möjligt. Det ansvaret ligger hos bokombuden.

– Det är viktigt att hålla biblioteket levande, genom att byta ut böcker, ändra och göra nya skyltar, och hålla ordning. Och så är det viktigt att man pratar om biblioteket med både barn, föräldrar och personal, så att de vet att de gärna får låna, säger Fadhila och får medhåll från Ewelina.

– Jag tror att vi når föräldrarna mycket genom barnen. Vi visar böcker för barnen som sedan visar för mamma och pappa, som lånar med sig hem. Vi pratar mycket om hur vi ska bli bättre på att läsa för barnen, för deras språkutveckling. Men det är viktigt att komma ihåg att barn och vuxna har olika nivåer. Stannar vi vid barnböcker så utvecklas inte vårt språk. Vuxna behöver vuxenböcker för att utvecklas.

Bokhyllor och två kvinnor som håller i böcker
Foto: Kommunal

Reflektioner kring samhället kan avgöra bokinköp

Varje medlem som avslutar kursen Läsfrämjande på arbetsplatsen och blir bokombud får 3 000 kronor att köpa in böcker för. För att fylla på biblioteket ytterligare får man sedan antingen äska pengar från sin arbetsgivare, eller förlita sig på folks goda vilja att skänka böcker. 

Ewelina berättar att hon hittills handlat på second hand.

– Ibland har jag samtal med personalen kring böcker de läst och vad de tyckte om dem. Och då brukar jag också få bra tips från dem på vad de vill få in till biblioteket, så att jag vet vad jag ska leta efter när jag går i second hand-butiker. 
Jag har en liten regel som jag försöker gå efter när jag köper böcker. Jag försöker ta reda på vad folk har för reflektioner till livet och samhället just nu. Den senaste månaden har det till exempel handlat mycket om gängkriminalitet. Varför finns det, hur ser utvecklingen ut. Folk vill veta mer om det. Vi befinner oss i ett utsatt område där det är väldigt vanligt med gängkriminalitet.
Folk vill ha mer kunskap om det, hur det utvecklas och kring varför deras barn indirekt är utsatta för detta. Jag brukar titta lite i bokhandeln för att kolla vad som finns och säljer just nu, så att jag hittar rätt böcker sedan. Det tar ganska mycket tid.

Vikten av att läsa

– Det är framför allt viktigt för mig i mitt yrke – att jag kan läsa mycket för barnen, för att påverka deras språkutveckling. Det är också viktigt för att ”spegla” läsningen för barnen, så att de får upp intresset för att läsa och vill läsa mer hemma, säger Fadhila. 

Det finns många viktiga argument för att läsning är bra, säger Ewelina. Läsning ger en avslappnande effekt på kroppen, förbättrar människans språkkunskaper, koncentrationsförmåga, ordförråd och fantasiförmåga. Läsning ökar kunskapen om hur andra människor tänker och ser på världen, Och barn som läser klarar skolan bättre, eftersom deras läsförståelse är större. 

Kunskap och språkutveckling på köpet

Ewelina tipsar om att välja böcker som man kanske inte skulle ha läst i första taget, och om att gå lite utanför sin comfort zone och utmana sig själv. 

– Man får så mycket ny kunskap från böcker. Kunskap som man inte räknat med. Särskilt när man väljer en bok utanför det man brukar läsa. Jag läste en sådan bok för ett tag sedan. Jag hade inte räknat med att lära mig så mycket, eller att skratta så mycket som jag gjorde. Jag hittade boken ”Saker som min son behöver veta om världen” bland böcker som skulle gå till arbetsplatsbiblioteket. Jag har två tonårssöner och har den senaste tiden läst en del litteratur om olika aspekter i livet som ändras när ett barn blir tonåring och som kan hjälpa mig samtala med mina söner om situationer som kan bli obegripliga, eller svåra att hantera. Just den här boken hjälpte mig att förstå flera situationer som förmodligen är självklara för en svensk förälder, men som kanske inte är det för någon med utländskt ursprung.
Genom böcker får man kunskap om världen och samtidigt får man språket så att man själv kan beskriva och sprida kunskapen vidare. Jag lär mig också nya ord hela tiden.

Man får mycket kunskap, och många idéer och tankar av läsning. Med kunskap blir man starkare och det blir till exempel lättare att stå upp för sig själv och försvara sig på arbetsplatsen.

Fadhila Oudir, bokombud och barnskötare

En facklig fråga 

Både Fadhila och Ewelina är överens om att läsning är en facklig fråga, av flera olika anledningar. 

– Man får mycket kunskap, och många idéer och tankar av läsning, säger Fadhila och tillägger; Med kunskap blir man starkare och det blir till exempel lättare att stå upp för sig själv och försvara sig på arbetsplatsen.

– För mig handlar det om kvalitet på jobbet, och att man får kraft när man går vidare till chefen med olika saker, säger Ewelina. Man satsar på sig själv när man läser. Jag läser för att jag vill mer. Det har jag med mig hemifrån. Om man vill utvecklas så kan man inte bara stå still och gilla läget. Då måste man göra aktiva val. Att läsa är ett sätt att utvecklas på. Och det är också ett verktyg.
Jag ser en tydlig koppling mellan arbetsgivare, fackliga medlemmar och språket. Kommunalare utför de viktigaste arbetena i Sverige, utan oss skulle andra branscher inte fungera. Vi måste ha kunskap om våra rättigheter och skyldigheter. Utan språket kan vi inte göra så mycket. Kvaliteten på både arbets- och privatliv blir sämre utan bra kommunikation. En språkkunnig människa, som kan sätta ord på sina handlingar, blir en mer välfungerade människa på flera sätt. Läsning är ett verktyg till språkutvecklingen. Vi om några vet ju hur svårt det är att uttrycka sig om man inte kan sätta ord på saker och ting. Genom språkutvecklingen genom läsningen blir vi starkare i möten med chefen. 

Fadhila håller med Ewelina, men lägger till att man aldrig får glömma att all läsning räknas.

– Det är viktigt att komma ihåg att man utvecklas och lär sig oavsett vilken typ av böcker man läser. 

Varsågod, låna en bok
Foto: Kommunal

Glädje och förhoppningar

Både Ewelina och Fadhila visa upp en stor glädje över att ha vunit priset årets arbetsplatsbibliotek. De är stolta, och det med rätta.

– Jag hade inte förväntat mig det här, säger Ewelina och ler stort. Att det skulle bli så uppskattat och att det skulle gå så fort. Jag trodde att vi skulle vara tvungna att uppvisa någon typ av resultat. Att vi vann har gett mig många positiva känslor. Jag känner att det vi gör är uppskattat, och att det finns ett stort värde i vårt lilla bibliotek. Det är så fint att känna att det betyder något i andra människor ögon.

– Jag känner lite samma sak, säger Fadhila. När jag gick kursen och Barbro visade en massa bilder på andra arbetsplatsbibliotek, så tänkte jag tänkte ”Wow, vad fint!”. Jag kunde nog inte föreställa mig att just vårt bibliotek skulle vinna det här priset.

Författarbesök till hösten

Nu har de båda bokombuden alltså 20 000 kronor i prispengar att dels köpa böcker för, dels för att bjuda in en författare. Det senare tänker Fadhila och Ewelina ta tag i efter sommaren. Fadhila berättar att de vill att besöket ska vara för alla kollegor.

– Vi har en stor personalgrupp på vår förskola, så författarbesöket blir bara för personalen. Vi vill att alla yrkesgrupper ska kunna ta del av det, inte bara medlemmarna i Kommunal.

Ewelina, som förmodligen kommer att fortsätta handla på second hand för att hålla nere kostnaderna, hoppas på att pengarna de vunnit ska göra biblioteket ännu mer levande och intressant. 

– Förutom ett författarbesök så hoppas vi också att vinstpengarna ska hjälpa oss att utveckla kvaliteten på böckerna. 

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar