Allt ljus på natten under kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun
Under gårdagens (25/2) kommunfullmäktige i Vaggeryds kommun var neddragningar i nattorganisationen ett hett ämne. Socialdemokraternas anförande möttes av applåder då de bad Femklövern bekänna färg under mötet. Dock blev inte så fallet, i stället hänvisade politikerna till Socialnämnden som kommit med förslaget.
Neddragningar i nattorganisationen i Vaggeryds kommun har mötts av stora protester. Över 1200 personer har undertecknat protestlistorna som medlemmarna i Kommunal initierat. Bland namnunderskrifterna finns såväl medlemmar som kollegor, anhöriga och samhällsmedborgare. Alla med övertygelsen om att neddragningarna i nattorganisationen får negativa effekter för både personal, brukare och anhöriga. Med detta i ryggen i deltog en samlad skara medlemmar i gårdagens kommunfullmäktige i Skillingehus.
- Vi kräver att Femklövern tar tillbaka sitt beslut, sa arbetsplatsombudet Christina Sönnischen som tillsammans med sina kollegor deltog i mötet.
Hett ämne på den allmänpolitiska debatten
I flertalet av politikernas inledningsanförande lyftes neddragningarna. Många pekar på att dessa skapar en försämrad arbetsmiljö, otrygghet för brukarna och skadar kommunens attraktivitet. Tomas Strand (S) var stenhård i sitt anförande där han bad Femklövern bekänna färg. Han menar att man under mötet hade alla chanser att bemöta protesterna som spridit sig i kommunen under flera veckors tid. Dock valde Femklövern att skjuta tillbaka ansvaret för frågan till socialnämnden. En nämnd som man säger sig lita på.
Ämne för socialnämndens möte i veckan
Socialnämnden träffas senare i veckan och förhoppningen om att neddragningarna då diskuteras är stora.
- Vi önskar att politiker och tjänstemän kom ut i vår verksamhet för att se hur det är att arbeta natt, säger arbetsplatsombudet Christina Sönnischen.
Efter mötet fick medlemmarna frågor från partier i Femklövern om att följa med ut på arbetspass. Nu planerar man för att genomföra dessa brevidgångar.