Facklig-politisk grundutbildning visar att det kan löna sig
Att tillsammans med andra kommunalare runtom från avdelningen träffas och få ”påfyllning” av både kunskap och andras erfarenheter gör att man växer som människa. Syftet med utbildningen är att få fler att engagera och intressera sig för såväl facklig-politisk samverkan som politisk påverkan.
- Jag är jättenöjd med utbildningen, säger Nizam Barat Aliyev som närvarar på dag två av den facklig-politiska grundutbildningen.
Facklig-politisk samverkan skulle exempelvis kunna vara att få till stånd fria arbetsskor för vård- och omsorgspersonal i en viss kommun eller region. Satsningar i språkutbildning eller att ett förslag i kommunen om privatisering av den personliga assistansen som dragits tillbaka. Det och mycket annat kan åstadkommas av ett fungerande facklig-politiskt samarbete.
Ett lyckat fackligt-politiskt samarbete kan vara där styrande politiker lyssnar på vad det lokala Kommunal har att säga. Och tvärtom förstås; att exempelvis Socialdemokraterna har ett så bra samarbete med Kommunals medlemmar att det känns gynnsamt och klart att det är till Socialdemokraterna rösten ska gå i närmaste val.
Karin Bäckman och André Schwenk håller i utbildningen som bland annat innehåller genomgång av Socialdemokraternas partiorganisation.
Hemläxa redovisades – hur ser majoriteten ut?
Vid träffen i Kristinehamns konferenscenter hade deltagarna gjort en reflektion av förra gången de träffades i grundutbildning i det facklig-politiska. Nu när det var andra tillfället, eller dag 2 som det står i kallelsen, fortsatte man med en genomgång av den hemläxa deltagarna fått.
Bland annat redogjordes hur den egna arbetsplatsen – region eller kommun – såg ut när det kommer till politisk majoritet och vilket styre det är. Övriga delar i hemläxan var:
- Hur många politiker därhemma är kommunalare?
- Vilka mötesformer finns där?
- Hur pratar vi med politikerna, är det kontinuerliga möten exempelvis?
Det uppkom att i vilka områden och frågor man engagerar sig rätt ofta kan vara personbundet. Är det en kommunal företrädare som exempelvis själv jobbat med en viss del i inom en förvaltning, exempelvis LSS, så blir också det fokus för den personen. Då kanske inte lika mycket fokus läggs på frågorna som rör hemtjänsten eller äldreboenden.
Dåliga anställningsförhållanden
Nathalie Björfeldt som var inbjuden gäst är lokalpolitiker men var också med som ett av Kommunal Västra Svealands kongressombud under senaste Kommunalkongressen. Hon berättade om sin resa till att bli lokalpolitiker.
- Nåt som driver mig är när någon säger att ”det är ingen idé, det där kommer du inte kunna bli vald som”. Då ska jag banne mig bli det, berättar Nathalie Björfeldt som inför valet nu 2022 står som nummer fem på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige i Karlstad kommun och på plats 10 till riksdagen.
Hon är 29 år och arbetar som personlig assistent, när hon inte har politiska uppdrag. Och det är det många av för Nathalie. Frågor som driver det politiska intresset är bland annat Bort med privatiseringen och vinster i välfärden.
Får verktyg hur man kan diskutera
Nizam Barat Aliyev, som till vardags jobbar med biodling, var en av deltagarna. Han har varit kommunalmedlem länge och även under en tid varit engagerad i Socialdemokraterna i Säffle kommun.
- Jag är jättenöjd med utbildningen! Vi lär oss hur Kommunal fungerar och hur man på ett bra sätt kan diskutera med sina arbetskamrater.
Den här träffen och diskussionerna blir också en bra språngbräda inför det valarbete som Nizam Barat Aliyev ska intensifiera nu inför valet, berättar han.
Tillägg Bildtext, bild 1: Nathalie Björfeldt berättar om sin bana till att bli politiskt engagerad. Från vänster på bordet till vänster: Mona Fernqvist, Chatarina Gullin, Ewa Mithander och Kent Westberg. Bordet högst upp i mitten: Maria Carlsson, Carl Rentrop och Ulrica Elfgren Borgström. Bordet högst upp till höger: Linda Halldén Andersson, Christina Eriksson och Jonas Canpolat. Bordet längst fram i mitten: Daniel Engqvist, Nizam Barat Aliyev, Carin Elfman och Jessika Nilsson Schützer. Foto: Kommunal