Dygnsvila bilaga J

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna just nu gällande dygnsviloregler på HÖK AB, bilaga J. Reglerna gäller från och med 1 april 2024.

illustration av en klocka med en människas huvud i profil i mitten. Ovanför klockan syns en mörk stjärnhimmel. Under klockan syns en blå himmel med moln och en sol.
Foto: Kommunal

Vilka regler gäller?

Vad är huvudregeln?

11 timmars sammanhängande dygnsvila per 24-timmarsperiod är den miniminivå som regleras i EU-direktivet och det är nu förtydligat att det är den huvudregel som gäller även i HÖK/AB. Det finns möjlighet för arbetsgivaren att göra undantag, enligt en strikt reglering, men du som haft en kortare dygnsvila har då rätt att få kompensationsvila i nära anslutning.

Vad gäller vid planerade undantag (som finns med i schemaläggningen)?

Din dygnsvila kan i undantagsfall bli förkortad till 9 timmar i schemaläggningen. Då gäller att du ska arbeta i en verksamhet med liv, hälsa och säkerhet. Arbetsgivaren ska också göra en intresseavvägning mellan den skyddslagstiftning som finns till för att du ska få vila och återhämtning och verksamhetens behov. Vid den här typen av undantag ska du alltid få tillbaka de timmar som understiger 11 vid nästa dygnsvila. Har du alltså blivit schemalagd på 9 timmars dygnsvila, ska nästa dygnsvila vara minst 13 timmar. Innan det finns möjlighet för arbetsgivaren att göra ytterligare ett undantag måste du ha fått din kompensationsvila.

När jour och arbete kombineras kan arbetstid på upp till 24 timmar förläggas, i de fall det är befogat utifrån verksamhetens behov. Detta kan arbetsgivaren besluta efter en lokal MBL-förhandling. Vid sådan förläggning ska du få en efterföljande dygnsvila i direkt anslutning till arbetspassets slut, som ska vara sammanhängande och som lägst motsvara den sammanlagda arbetstiden.

Vad gäller vid oförutsedda händelser?

Din dygnsvila kan tillfälligt förkortas vid en oförutsedd händelse som arbetsgivaren inte kan förutse, påverka eller planera för. Vid den här typen av undantag har du rätt till kompenserande vila nästa dygnsvila, men om det av objektiva skäl inte går – inom 14 dagar. Arbetsgivaren har inte rätt att göra löneavdrag för din kompenserande vila om den behöver förläggas under tid då du annars skulle ha arbetat. Innan det finns möjlighet för arbetsgivaren att göra ytterligare ett undantag måste du ha fått din kompensationsvila.

Övriga frågor

Varför skulle det vara okej med upp till 24 timmar på bilaga J och R anser Kommunal?

När Kommunal under våren 2023 skulle förhandla fram nya dygnsviloregler för bilaga J och R var vår ingång därför att dygnspass både behövde och kunde finnas kvar. Vår uppfattning är att det endast bör vara möjligt i det fall då det finns möjlighet till vila och återhämtning under passet. Vi anser inte att det varken är rimligt eller säkert att regelmässigt utföra aktivt arbete under 24 timmar utan avbrott, varken för arbetstagaren eller omgivningen.  

Tycker Kommunal att dygnspass ska vara tillåtet?

Arbetstidsdirektivet tillåter dygnspass, så länge kompenserande vila ges i direkt anslutning. Att så är fallet har också bekräftats av kommissionen. Kommunal anser dock att det är vår uppgift är att säkerställa skyddet för individen under och efter arbetspasset. Därför är det vår uppfattning att arbetspass på upp till 24 timmar endast bör vara möjligt i det fall då det finns möjlighet till vila och återhämtning under passet, och kompenserande vila i direkt anslutning till avslutat arbetspass. 

Det fungerar inte att få till dygnspass genom MBL-förhandling, vad ska vi göra?

Det finns en möjlighet för arbetsgivare att förlägga arbetspass på upp till 24 timmar för arbetstagare som går på bilaga J  efter att det skett en MBL-förhandling där man varit överens. En förutsättning är att passet är en kombination av arbete och jour. 

Det vi hör är att medlemmar stöter på motstånd i att få till dessa förhandlingar och att få diskutera sin arbetstidsförläggning på ett rimligt sätt. Vår ingång är att vi lokalt kommer att påkalla MBL-förhandling där det krävs och driva medlemmarnas önskemål, givet att individens skyddsbehov är säkerställt. Att bemanna verksamheten utifrån de behov som finns ligger i slutändan i arbetsledningsrätten, så ytterst är det arbetsgivaren som bestämmer arbetstidsförläggningen.  

Vi uppmanar dig som är berörd att ta kontakt med din sektion och få råd och stöd därifrån.  

Vad gäller för mig som jobbar på ett annat kollektivavtal (Vårdföretagarna, Fremia eller Arbetsgivaralliansen)?

För alla andra kollektivavtal förutom HÖK AB med bilagor gäller samma regler som tidigare. Regleringen av dygnsvilan har inte förhandlats klart än på de avtalen. Däremot har det tillsatts arbetsgrupper på alla avtal där det är relevant. Arbetsgrupperna ska jobba med frågan om dygnsvila och arbetstidens förläggning och se över på vilka sätt avtalen eventuellt behöver förändras för att nå upp till EU-direktivets skyddslagstiftning. När detta finns på plats så kommer vi kommunicera det till berörda medlemmar. 

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar