Karensavdraget försvårar livet för kommunalare – nu kan det förändras

Blogginlägg
Socialdemokraternas besked är ett viktigt erkännande av den orättvisa verklighet karensavdraget innebär – och ett bevis på att facklig-politisk samverkan gör skillnad. Det visar att politisk förändring är möjlig när tillräckligt många driver frågan. Power in numbers, när vi är många är vi starka!
När LO tog ställning för att slopa karensavdraget var det en fråga Kommunal stridit för länge. Nu har Socialdemokraternas partistyrelse meddelat att de ställer sig bakom förslaget. Det här är en politisk kursändring med avgörande betydelse för många arbetstagare – inte minst för alla kommunalare som varje dag går till jobbet inom välfärden.
Det handlar om något så grundläggande som att inte ruinera sig på att man gör det enda rätta: stannar hemma när man är sjuk.
Karensavdraget har länge varit en ekonomisk belastning i vardagen för många av medlemmarna i Kommunal. Enligt Kommunals beräkningar innebär det att, exempelvis, en ensamstående barnskötare med 22 000 kronor eller mindre i månaden endast har cirka 700 kronor kvar i plånboken efter att alla nödvändiga utgifter är betalda. Med en månadslön på 22 000 kronor betyder en sjukdag 812 kronor mindre i lön. Blir man sjuk en gång i månaden innebär det att lönen inte ens räcker till att täcka de mest basala kostnaderna.
Ju fler vi är som går med i facket, ju starkare blir vår röst – både vid förhandlingsbordet och i politiken
Behovet av en förändring av karensavdraget är särskilt tydligt i kvinnodominerade välfärdsyrken. Statistiken visar att kvinnor i högre utsträckning påverkas av karensavdraget. Försäkringskassans senaste siffror visar att kvinnor är sjukskrivna dubbelt så mycket som män, mycket beroende på att kvinnodominerade yrken inom vård, skola och omsorg är fysiskt tunga och ofta underbemannade. Till detta kan läggas att i många av dessa yrken är risken att smittas på jobbet stor.
Socialdemokraternas besked var viktigt, men bara en etappseger. Nu behöver Socialdemokraterna vara tydliga och stå fast genom kommande valrörelse och eventuella regeringsförhandlingar. Välfärdsarbetarnas hälsa och plånbok är för viktiga för att förhandlas bort.
Det är tydligt att många av de yrken som bär upp välfärden påverkas särskilt av dagens regler. Och vi vet att när vi organiserar oss kan vi förändra mer. Ju fler vi är som går med i facket, ju starkare blir vår röst – både vid förhandlingsbordet och i politiken. Medlemskapet handlar inte bara om lön och arbetsvillkor. Det handlar också om att vara en del av något större.
Tillsammans kan vi fortsätta driva frågan om en mer rättvis sjukförsäkring!