Regeringen måste kompensera 57:orna för pensionsmissen


Marcus Ershammar

Blogginlägg

av Marcus Ershammar

Personer födda 1957 hamnade i kläm när pensionsåldrarna höjdes förra året. De kunde i bästa fall välja mellan att arbeta ett år extra eller få betydligt högre skatt än planerat under 2023. Som alltid är de med små ekonomiska marginaler mest utsatta.

Personer födda 1957 har hastigt fått förändrade förutsättningar för sin pension. I stället för det förhöjda skatteavdraget från det år de fyller 66 år, alltså i år, behöver de vänta till 2024. Den extra väntan är en följd av att åldersgränserna i pensionssystemet har ökat med ett år från 1 januari 2023. 

Det är naturligt att andra åldersgränser anpassas efter de nya reglerna men problemet är att personer födda 1957 haft små chanser att reagera på de nya förutsättningarna. De nya åldersgränserna fastställdes den 31 maj 2022, då lägsta åldersgränsen för att få garantipension fortfarande var 65 år.

Många från årskullen hade redan gått i pension, eller kommit för långt i sina planer för pensionering, när detta besked kom. Därmed fattade de sina beslut om pensionering utifrån att de skulle få den lägre skatten de året de fyllde 66, inte 67 som det är nu. Dessutom tog det lång tid innan nyheten fick spridning vilket gjorde det än svårare för årskull 1957 att kunna agera på de nya förutsättningarna. Totalt är det drygt 100 000 personer från denna årskull som får en högre skatt 2023.

Många medlemmar i Kommunal är väl bekanta med att leva på marginalen och det är ett mycket tufft bakslag att i det läget dessutom få en betydligt högre skatt än de räknat med.

Hårt slag för 57:orna – speciellt för de med små marginaler

Beloppet 57:orna går miste om är tillräckligt stort för att lämna djupa hål i plånboken. SPF Seniorerna uppskattar att en person i genomsnitt går miste om cirka 2 000 kronor per månad efter skatt när de går i pension innan 2024. Det är en betydande summa vilket år som helst men i det ekonomiska läget vi nu befinner oss i med stigande priser är det extra kännbart.

De som redan har små ekonomiska marginaler är som alltid mest utsatta. Många medlemmar i Kommunal är väl bekanta med att leva på marginalen och det är ett mycket tufft bakslag att i det läget dessutom få en betydligt högre skatt än de räknat med. 

De som redan har små ekonomiska marginaler är som alltid mest utsatta. Många medlemmar i Kommunal är väl bekanta med att leva på marginalen och det är ett mycket tufft bakslag att i det läget dessutom få en betydligt högre skatt än de räknat med. 

Medlemmarna har svårt att förlänga arbetslivet 

Om en medlem född 1957 ändå hunnit agera i tid för att skjuta fram sina pensionsplaner ett år är det mycket osäkert om de hade orkat arbeta ett år till. Det skulle alltså innebära att arbeta till det år de fyller 67, vilket för många medlemmar är som att trotsa en naturlag.

SPF Seniorerna uppskattar att en person i genomsnitt går miste om cirka 2 000 kronor per månad efter skatt när de går i pension innan 2024.

Pensionsmyndighetens beräkningar visar att den faktiska pensionsåldern för kvinnor inom välfärdsyrken som vårdbiträde, undersköterska och barnskötare ligger under 64,5 år. Bland kvinnor i tjänstemannayrken däremot ligger den faktiska pensionsåldern över 65,5 år. Medlemmarna har dessutom ofta haft ett betydligt längre arbetsliv innan pensionen, jämfört med tjänstemännen, och med arbetsuppgifter som sliter hårt på kropp och själ. Därför är det rimligt att utgå ifrån att det är en hög tröskel för medlemmarna att förlänga arbetslivet till 67 år. 

Personer födda 1958 är den första årskull som behöver arbeta till den nya garantipensionsåldern 66 år. Även de behöver vänta till året de fyller 67 för att få den lägre skatten. 

Kommunal vill att regeringen kompenserar 57:orna 

Sammantaget har 57:orna hamnat i en mycket svår situation som för de flesta innebär mindre pengar att leva av varje månad under 2023. Regeringen tog inte chansen att rätta till denna miss tidigare i år i finansutskottet och nu rinner tiden i väg.

Kommunal anser att regeringen skyndsamt ska hitta ett sätt att kompensera 57:orna. Medlemmarna i Kommunal har nog med problem att anpassa sig efter de höjda åldersgränserna i pensionssystemet och behöver inte fler utmaningar i sin vardag som grundar sig i samma beslut. 

Kategorier

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar