Kompetensen i äldreomsorgen måste höjas – dags att permanenta Äldreomsorgslyftet!
För flera av Kommunals yrkesgrupper har kommunerna möjlighet att ansöka om statsbidrag för utbildning av anställda inom kommunalt finansierad vård och omsorg om äldre. Motiveringen är en omfattande kompetensbrist på yrkesutbildade vårdbiträden, undersköterskor och specialistundersköterskor. I det läget blir Äldreomsorgslyftet med utbildning på arbetstid, inom den kommunala yrkesinriktade vuxenutbildningen och yrkeshögskolan, en betydelsefull del för dels medlemmarnas individuella yrkes- och kompetensutveckling, dels kompetensförsörjning av alla anställda inom vård och omsorg.
En populär reform
Nu har Socialstyrelsen publicerat sin uppföljning av Äldreomsorgslyftet 2023. Av Sveriges 290 kommuner var det 278 som använde cirka 74 procent av rekvirerat belopp. Statsbidraget finansierade omfattande utbildningsinsatser där nästan 19 300 anställda deltog i kortare kurser och drygt 2 600 undersköterskor, cirka 680 specialistundersköterskor och cirka 460 vårdbiträden slutförde sin utbildning. Liksom tidigare år var de flesta kvinnor med arbetserfarenhet från kommunal vård- och omsorgsverksamhet. Efter de första fyra åren är det drygt 26 800 fler medarbetare som har en yrkesutbildning, inklusive ledarskapsutbildning för chefer, och nästan 77 000 medarbetare som har fått kompetensutveckling via kortare kurser.
Mer långsiktighet behövs
Trots mycket positiva resultat framför kommunerna kritik när det gäller bristen på långsiktighet och behovet av bättre framförhållning för att kunna genomföra fleråriga utbildningssatsningar. Kommunal instämmer i kritiken. Utbildningarna till både undersköterska och specialistundersköterska pågår vanligtvis i cirka två år, vilket är ett år längre än statsbidraget. Den begränsade planeringshorisonten bidrar till osäkerhet för både studerande, arbetsgivare och utbildningsanordnare.
Att permanenta Äldreomsorgslyftet är en investering för hög kvalitet i dagens och morgondagens äldreomsorg.
Förbättra och permanenta Äldreomsorgslyftet
Ur ett medarbetarperspektiv finns det även andra förbättringsförslag. Det första handlar om ökad tillgång till validering av reell kompetens för kortare studietid. Det andra om att alla kommuner ska publicera sina kurser på Skolverkets utbildningsguide som därmed ger en överblick av alla utbildningsmöjligheter. Det tredje är att det behövs en utbildning i ”Komvux for dummies” riktad till chefer som ofta saknar kunskap om utbildningsformen. Behovet är akut eftersom chefernas bristande kunskap leder till konflikter, mellan studie- och arbetstid, när chefer ställer krav på arbete under icke existerande lov och högtider inom vuxenutbildningen.
Kommunal ser att behovet av kontinuerliga utbildningsinsatser inom vård och omsorg kommer att kvarstå under överskådlig tid. Därför är det viktigt att regeringen ser över den långsiktiga finansieringen av Äldreomsorgslyftet som möjliggör yrkesutbildning på arbetstid för anställda inom vård och omsorg. Att permanenta Äldreomsorgslyftet är en investering för hög kvalitet i dagens och morgondagens äldreomsorg.