Krönika: Viktiga steg mot en långsiktig förändring


Vi har ett avtal påskrivet för SKR och Sobona och jag är stolt över allt engagemang bland medlemmarna i vår förening. Det här nya avtalet gäller dig som är anställd av en kommun, region eller ett Sobonaföretag.

Bild på Malin Ragnegård.
Foto: Kommunal.

Jag är glad och lättad över att vi inte behövde gå ut i strejk, men samtidigt är det sorgligt att vi tvingades gå så långt för att få arbetsgivaren att gå med på våra helt rimliga krav. Jag vill lyfta några saker:

I år höjs lönerna med i genomsnitt 985 kronor för medlemmarna i Kommunal. En stor förändring är att Kommunal för första gången på många år fått igenom en individgaranti. Den ligger nu på 450 kronor. Det betyder att varje anställd som är med i Kommunal garanteras åtminstone den summan i löneökning. Resterande del, 535 kronor, fördelas individuellt enligt de lönekriterier som gäller på arbetsplatsen. 

Kommunal krävde också en tidsgräns för utbetalning av nya löner, eftersom många kommuner och regioner dröjt alltför länge med det. Nu finns ett sista datum – den 30 juni - för att göra en utbetalning av individgarantin, och det kommer göra att fler betalar ut i tid. 

Vi fick också igenom förbättringar kring dygnsviloregler även om vi inte nådde ända fram i alla delar. 

Ett av våra viktigaste krav var en arbetsgrupp kring ett nytt löneavtal. Vi har haft individuella differentierade löner i 30 år, men det upplevs som godtyckligt och dunkelt. Som individ vet man inte varför man får den lön man får, eller vad man kan göra för att höja den. Kommunal har fått igenom att arbetsgivaren tillsammans med oss ska se över hela löneavtalet och arbetstiderna. Nästa år är det avtalsrörelse igen. Då ska vi ha något nytt på plats. 

Jag är glad över det här viktiga steget mot långsiktiga lösningar för våra löner och arbetstider

Malin Ragnegård
Förbundsordförande, 
Kommunal

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar