Det är du som dyker upp som bestämmer


Uttalande av Kommunal Stockholms läns representantskap lördagen 27 april 2024.

I början av juni är det val till Europaparlamentet. 350 miljoner européer har rösträtt. Men i det senaste valet för fem år sedan var det bara hälften som gick och röstade.

Vi vet att valdeltagandet hos arbetarklassen är ännu lägre. Endast 38 procent av LO-medlemmarna röstade i förra valet 2019, medan 62 procent av TCO-medlemmarna och 80 procent av SACO-medlemmarna gick till valurnan.

Men det är de som dyker upp i vallokalen som bestämmer.

För Kommunal är det viktigt att det finns röster i Europaparlamentet som förstår och lyfter de frågor som är viktiga för svensk fackföreningsrörelse. 

Kommunal lyfter fram Lina Jörnkrans, kommunalare och verksam undersköterska, som står på plats 27 på Socialdemokraternas lista. LO ställer sig bakom Johan Danielsson som står på andra plats på samma lista.

Det är de som dyker upp i vallokalen som bestämmer.

Det sägs ibland att demokratin dör i mörkret. Det är inte nödvändigtvis sant. Demokratin kan dö i fullt dagsljus. Idag lever sju av tio människor i världen under auktoritära regimer. För tio år sedan var siffran strax under hälften.

Inte sällan har demokratin tryckts tillbaka genom demokratiska val. Auktoritära krafter har vunnit val och sedan begränsat demokratiska fri- och rättigheter. Inte sällan är det fackföreningsrörelsen som hamnar i skottgluggen för dessa makthavare.

Vi ser en sådan utveckling i flera länder i vårt närområde. Även inom EU ser vi hur demokratin försvagas. Vi ska inte tro att Sverige är immun mot en sådan utveckling.

Vi måste slå vakt om demokratin. Vi kan inte ta den för given. Det mesta tyder på att fascistiska och högerextrema krafter kommer att gå fram i valet i hela EU. Det enda sättet vi kan motverka en sådan utveckling är genom att få alla goda krafter att ta sig till valurnan. 

Det är du som dyker upp i vallokalen som bestämmer.

Men demokrati är inte alltid så storslagen och avlägsen som parlamentet i Bryssel kan framstå. Det är inte heller något som begränsas till att gå till vallokalen en gång var fjärde eller femte år. 

Vi kan alla göra något för att hålla demokratins låga vid liv. Vi måste alla ta kampen för att försvara och utveckla demokratin. Människor behöver inte mindre inflytande på sina arbetsplatser och i samhället. Vi behöver mer demokrati i alla delar av våra liv.

Vi kan alla hålla demokratin vid liv i det lilla. Hela vårt samhälle är en myrstack av demokratiska strukturer. Vi har alla föreningar i vår närhet som skulle behöva ett extra handtag. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Vi kan göra något genom att var aktiva i ett politiskt parti. Vi kan göra något genom att vara aktiva i den lokala hyresgästföreningen eller bostadsrättsföreningen. Vi kan göra något genom att vara aktiva i våra barns idrottsföreningar. Och så klart genom att vara aktiva i Kommunal.

Det är du som dyker upp i vallokalen som bestämmer. Men det är också du som dyker upp på årsmötet som bestämmer. De som tar på sig ett uppdrag och ansvar kommer sannolikt bestämma mer än andra. Men demokratin är något vi gör tillsammans och tar ansvar för tillsammans.

Vi är ljuset som motverkar mörkret.

Kategorier

Dela sidan

Kontakta Kommunal

Har du frågor om medlemskap eller behöver du hjälp i något som rör ditt arbetsliv? Ring, så hjälper vi dig!

010-442 70 00Öppettider och andra kontaktvägar